F.P. van Tilborg

Schilderijen-Tekeningen-Illustraties

FRANS VAN TILBORG (1-1-1955) tekent en schildert o.m. karikaturen, naakten, portretten, stads-en dorpsgezichten en carnavalstaferelen. Het werk is veelal figuratief, maar ook expressionistisch, kubistisch en abstract werk behoort tot zijn oeuvre.

Hij groeide op in een milieu waarin het gebruikelijk was om zeer regelmatig kerkdiensten bij te wonen en raakte al snel geboeid door de kleurenpracht die de zon door de gebrandschilderde ramen toverde en door de verstilde schoonheid van de heiligenbeelden. In zijn familie werd door velen getekend, geschilderd en geboetseerd en het was min of meer vanzelfsprekend dat hij al op jeugdige leeftijd begon te tekenen en te schilderen. Vanaf zijn dertiende jaar werkte hij in houtskool, potlood, inkt, aquarelverf en olieverf.

Aanvankelijk ging zijn interesse uit naar het landschap: de schilderijen van de landschapsschilders uit de Gouden Eeuw waren een voortdurende inspiratiebron. Later begon hij, geheel in de familietraditie, stads- en dorpsgezichten in en rond Bergen op Zoom, en karikaturen te vervaardigen.  Zijn ooms, Henk, Dries en Kees van Tilborg, allen talentvolle schilders en tekenaars, leverden vaak forse, maar waardevolle kritiek op zijn werk. Een andere oom -en naamgenoot- Frans, die als huisschilder werkte, maakte hem in de loop der jaren vertrouwd met het zelf vervaardigen van olieverf, loodwitplamuur en inkt en het preparen van schilderlinnen en panelen. Zijn jongere broer, Nick van Tilborg, in het bezit van een combinatie van talent en een uitbundige fantasie, begon ook al jong met tekenen en schilderen. Hij hield zich aanvankelijk voornamelijk bezig met karikaturen en later met landschappen en naakten in een stijl die balanceert tussen surrealisme en magisch realisme.

Door al die invloeden uit de familiekring ontwikkelde zich gaandeweg een belangstelling voor kunst die verder ging dan het teruggrijpen op de oude meesters; hij begon zich intensief te verdiepen in de kunstgeschiedenis. Veelvuldig museumbezoek wakkerde de belangstelling voor impressionisme, fauvisme, kubisme en andere moderne stromingen aan. Geleidelijk deden zich in zijn werk expressionistische en kubistische invloeden gelden, soms werd abstract werk vervaardigd, maar steeds bleef in het totale oeuvre het figuratieve element domineren. Na tientallen jaren werd het besluit genomen om er serieus mee aan de slag te gaan.  Van Tilborg volgde lessen aan het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom (portrettekenen- en schilderen bij Kees Warmoeskerken). Van  2010 tot 2015 was hij aangesloten bij  Stichting Uit de Kunst Woensdrecht. 

Hij exposeerde in Halsteren, Middelburg ,  Bergen op Zoom,  Woensdrecht,  Hoogerheide, Putte,  Putte-Stabroek en Huijbergen

Bergen op Zoom,  Nederland

0164-684904

 

 

Verder